gång kommer mer om ...

Aktuellt

Om giftiga saker (mat) för Tollare

Skriven av Göran A. Posted in Vår Hälsa

Jag måste erkänna att mina motiv till att lära mig mer om hundmat var rent egoistiska. Jag hade en underbar tollare som plötsligt på mindre än en timma dog utan att vi eller veterinären kunde göra något. Jag ville veta vad som kunde var orsaken.

Det var så det började. Det var då jag upptäkte att det som är ofarligt för människor, kan vara mycket farligt för hundar. Att det är farligt behöver inte betyda att det går särskilt snabbt eller att symtomen visar sig så att man förstår vad som är fel. En ingrediens/ substans kan ge skador som på sikt i sin tur gör att viss mat blir farlig och hunden därför måste få speciell kost, medicinsk behandling, ofta livet ut.

 

Visste du att exempelvis att alla sorters lök ger blodbrist (anemi) för hundar. Anemin ger i sin tur en slö, trött hund på grund av minskat antal röda blodkroppar (syrebrist). Om du tror att lök är bra för din tollare så låt veterinären ta ett enkelt blodprov. Konsekvenserna av kunskapen att lök är farligt för hundar gör att vi förtvivlat tittar på förpackningarna för korv, leverpastej, färdiga köttbullar … och upptäcker hur vanligt det är med lök. Tyvärr står det aldrig heller hur mycket lök som ingår. Våra tre tidigare hundar har fått köttbullar med lök utan att vi förstått att det inte var så bra. Så nu gör vi köttbullar utan lök till oss alla …

Grönsaker är bra men inte allt T.ex. innehåller Avokado ett gift som dödar dina undulater men din tollare överlever om portionen varit liten. Men den sätter sina spår. Symtomen är irritation i magen, kräkningar, diarré, andnöd, förstoppning, vätskeansamling runt vävnader i hjärtat och kan leda till döden vid större portioner (Skalet och kärnan är mycket giftigare). Det var två exempel på "naturliga" ämnen som är farliga för hundar. Men uppfinningsrikedomen är stor hos hundfoder/mat tillverkarna. En färglös hygroskopisk trögflytande vätska, CH3CHOHCH2OH (Propylenglykol), som används i frostskyddsmedels lösningar, hydrauloljor, och som lösningsmedel, används också som fuktighetsbevarande i halvtorrt hundfoder/mat att undvika uttorkning.

De undersökta långtidseffekterna före godkännandet av Propylenglykol omfattade bara två år. Med en två årsgräns så blir mycket otäckt, och eventuellt skadliga effekter helt osynliga. Jag vill att min tollare skall få en frisk ålderdom. Propylenglykol kan vara giftigt om det konsumeras i stora mängder, och bör absolut inte vara en ingrediens i ett livsmedel som en hund äter dagligen i veckor, månader eller år av sitt liv. En del som är farligt för människor är också farligt för hundar men observera att hundarna vare sig kan eller vill välja bort det.

Vår mat innehåller för mycket salt (gör att blodtrycket stiger) och den är inte heller bra för hunden (om du ger matrester). Livsmedelsverkets kampanj om att halvera saltmängden på fem år har blivit ett fiasko. Industrin ställde inte upp. Några sådana krav har inte ens riktats mot hundfoderindustrin. Så även den färdiga hundmaten är ofta extra saltad bara för att det skall smaka bättre. Här har du inte mycket hjälp av att läsa på etiketten.

Blir du också lurad? Uppgifterna på förpackningen bygger på att tillverkaren uppger generellt innehåll, inte vad som i verkligheten finns i just din förpackning. Med det menar jag att förpackningen tillverkas före innehållet och att förpackningen då skall ha en säljande utformning. Hur innehållet är i den omgång (verkligheten) som tillverkades och hamnade i förpackningen vet ingen mer än ungefär.

Detta gäller såväl barnmat och hundmat. Med den skillnaden att övertrampen för barnmaten följs upp av livsmedelsverket. Men hundmat finns egentligen inte, det heter då istället hundfoder. Det är naivt att tro att den så kallade egenkontrollen för hundfoder skulle fungera i just Sverige. Resultaten från några få undersökningar är nedslående. Fyra (4) av tio (10) varumärken på Svenska marknaden hade "mycket stora avvikelser mot deklarerat innehåll" visar en undersökning publicerad april 2007. Endast tre (3) hade en innehållsförteckning som stämde med innehållet på de delar som kontrollerades, i huvudsak näringsämnen och vitaminer. Mängden av salt, gifter eller tungmetaller kontrollerades inte alls.

Men i Sverige är det inte straffbart att uppge felaktig innehållsdeklaration som vilseleder kunden. Något som sällan uppmärksammas och kontrolleras av någon helt fristående. Trenden är att hundägare köper allt dyrare mat/godis till sina hundar. t.ex. Junior tubos som kostar 426 kronor per kilo. ”Sverker” känd från TV plus undrar varför kilopriset på färdig hundmat (90 kronor) är så mycket högre än för barnmat (45 kronor). Men man kanske inte skall undra så mycket, utan istället köpa några burkar barnmat till hunden för där är innehållsdeklarationerna bättre (du vet mer vad du köper) och saltinnehållet är lågt (minskar risken för diabetes och andra otrevliga livslånga sjukdomar). Men visst är det trist. Dessutom så får många hundar i sig extra salt vid promenaden på vintriga vägar/ trottoarer plus allt annat skräp som du aldrig skulle drömma att lägga i matskålen t.ex. tungmetaller, olja, spolarvätska...

Avsluta därför alltid väg- promenaden med ett tassbad i rent vatten.

Allergierna ökar i samhället, men varför? Överdriven hygien slår tillbaka mot barn i form av ökning av allergier. Nu vet vi att det också gäller hundar. Där utpekar forskningen just nu även maten/fodret som en förklaring till ökningen. Men det ger industrin möjligheter att ta fram en rad nya mer lönsamma produkter av typ "specialfoder för känsliga hundar" som behövs för att deras basprodukter inte var tillräckligt bra utan istället skapade/orsakade problemet.

Köp inte specialfoder av den industri som orsakade din hunds problem. Avsaknaden av "goda bakterier och mikroorganismer" i det köpta torrfodret som är helt sterilt leder till en understimulering av immunförsvaret hos valpar. En studie från SLU där man följde kosten hos mer än 100 uppfödare visade att de tikar som fått "hemlagad kost" så fick deras valpar i mindre utsträckning problem med allergier. En halvering mot de som endast fick fabrikstillverkat foder. Kärlet av viss sorts plast som t.ex. svenska nappflaskor är gjorda av, (men förbjudet att sälja i Kanada) ger maten ett ämne Bisfenol A som på människor iakttas i höga doser vid hjärtproblem. På djuren fosterskador … Det är sedan tidigare känt att bisfenol kan ge hormonrubbningar och cancer, men nya studier visar också på samband med hjärt- kärlsjukdomar, diabetes och inlärningssvårigheter.

Men även om maten från början är helt ofarlig så innebär det en väsentligt ökad risk att förvara den i plastförpackningar. Fabrikanterna hävdar att det är ofarligt så länge förpackningen är ny och orepad och de har kanske rätt. Men poängen är att förpackningen blir farlig om den skall användas... om förpackningen t.ex. repas, maskindiskas, värms, mickras, och vem vill/kan i praktiken undvika det. Alla hundraser är inte lika Och alla hundar inom en ras är inte lika. Men gifter som bly, kvicksilver, arsenik eller främmande hormoner är inte bra för några hundar oavsett om det kommer via maten, vattnet, tassarna eller leksaker.

Farlig är också tugga på tofflor och skor (giftbomber). Men kom ihåg att effekterna visar sig kanske inte direkt. Till sist, jag har valt att ta med det som hamnar i hundens mage. Allt är inte ohälsosamt och farligt. Tvärt om men jag tycker att det är för lätt att bli lurad av reklamen, bara för att man vill sin hunds bästa.

Lantbruksverket gjorde sig kända för några år sedan genom att känna till missförhållanden men hemligstämplade materialet. På sin hemsida skriver man nu att överträdelserna är många .. "Säljare påstår till exempel att fodret stärker djurets immunförsvar och förhindrar hjärtproblem, Problemet med dessa så kallade medicinska påståenden är speciellt stort för häst och hund". Märkligt att de får hålla på utan att det stoppas trotts att det är förbjudet att göra den typen av reklam utan att kunna styrka att det är sant. Så vad kan du göra?

Kanske du också behöver lära dig mer om din egen och din tollares mat. Du skulle kunna begära att få göra ett oanmält studiebesök där din hunds mat/foder tillverkas och förpackas. Kanske för att bara kolla om du är välkommen. Kanske testa med barnmat för speciella tillfällen. Den är billigare och säkrare. Men även här får du problem att hitta mat utan lök. Prata med hundens veterinär. Bilda en studiecirkel ta reda på mer om hur det egentligen är. Det lönar sig.

Göran A Andersson

Mer och detaljerad information hittar du på www.tollare.net som är en plats som värnar om tollarnas livsvillkor